Üst
 

ZEYTİNİN BAŞKENTİ AYVALIK

Ayvalık kendi içerisinde doğal güzellikleri olan, mis kokulu havası ve masmavi deniziyle Balıkesir’in nadide ilçelerinden birisi. Sadece ülkemiz için değil dünya turizmi içinde oldukça önemli bir yeri var. Zeytin, zeytinyağı ve zeytin ürünleri ile dünyaya açılan kapımız olmuş adeta. Burası sanki kendi içinde gizli güzellikleri barındırıyor ve gelenlere perdesini aralıyor. Burada bulunan zeytinyağlarının kendine has ve başka bir yerde bulunmayan bir aroması var.

resim 1

Ayvalık geçmiş dönemlerde Ege ticaretinin en yoğun olduğu yerlerden biriymiş. Zamanında burada üretilen buğdaylar, sabunlar buraya dünyanın dört bir yanından gelen tüccarlar tarafından satın alınırmış.  Yüzlerce yıllık tarihi evleri, yöresel yemekleri, denizi ve kendine has doğasıyla Ayvalık gerçekten gidilesi bir yer bence.

resim 2

Ayvalık Tarihi Evleri

Türkiye’nin en çok tescilli evi burada bulunuyor. Geçmişte Rumlar’ın yaşadığını öğrendiğim tarihi evler, çok göz alıcı ve renkli bir mimariye sahip. Ayvalık bölgesinde bulunan sarımsak taşlarından yapılmış binlerce ev, ziyaret edilmeyi bekliyor. Ayvalık sokaklarında kendinizi kaybederek, cumbalı, birbirinden güzel kapıları olan tarihi evleri gezebilirsiniz.

resim 3

Saatli Camii

Adını kule üzerinde bulunan saatten alan camii, zamanında Ortadoks Hristiyanları’nın yaşamış olduğu dönemde kiliseymiş ve sonradan camiye çevrilmiş. Caminin tarihi dokusunu büyük ölçüde koruduğunu gözlemledim.

resim 4

Sarımsaklı Plajı

Ayvalık Küçükköy beldesinde bulunan ve 8 km’lik harika bir plaj olan Sarımsaklı, gerçekten çok hareketli. Denizin tadını çıkaran yerli ve yabancı turist sayısı bir hayli fazla,  bu hareketlilik her sene böyleymiş. Bir çok otel ve pansiyonu bölgede bulmanız mümkün ve fiyatlar da çok uygun. Akşamları Sarımsaklı’nın uzun sahilinde yürüyerek, denizin sessizliğini dinleyebilir ve ay ışığını izleyebilirsiniz. Sahilde dondurmacılar, lokmacılar, süt mısır satanlara rastlamak mümkün ve oturmak için çok sayıda cafe de mevcut. Deniz suyu oldukça soğuk ve serinletici olduğundan dolayı yüzdükten sonra harika güneşin tadını sarımsaklı plajında rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

resim 5

Cunda Adası

Buranın ilk hali adaymış fakat sonrasında deniz doldurularak karaya bağlantısı sağlanmış. O nedenle artık adaya gitmek için feribot da gerekmiyor :) Adanın içi oldukça dar ve taş sokaklara sahip. Ada üzerinde Ortadokslardan kalma birçok kiliseyi de ziyaret edebilirsiniz. Cunda Adasın’da denize girmek için pek çok tercih sizi bekliyor. Kıyıda bulunan cafeleri ve restoranlarıyla oldukça renkli olan adada, sakızlı dondurmanın tadına bakmayı unutmayın. Buraya geldiğinizde menü olarak balık tercih edebilir ve benim de çok beğendiğim farklı bir lezzete sahip Dibek Kahvesi’ni deneyebilirsiniz.

resim 6

Kozak Yaylası

Kozak yaylasının bir kısmı Bergama, diğer kısmı ise Ayvalık’a kadar uzanıyor. Ayvalık’a 28 km uzaklıkta olan çam ormanlarında, dünyanın en iyi çam fıstığının yetiştiğini belirteyim. Bu çam ormanlarının harika bir kokusu var. Dünyanın en lezzetli fıstıklarının yetiştiği bölgede, Fıstığın kilosu 170 TL ye satılıyor. Çok hoş bir doğası olan yaylaya, bisiklet ve araçlarla rahatlıkla ulaşılabilir.

resim 7

Şeytan Sofrası

Ayvalık merkeze yaklaşık 9 km uzaklıkta bulunan şeytan sofrası, şeytanın ayak izine benzediği için bu ismi almış :) Yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği şeytan sofrasında, İnsanlar denize doğru para atıp dilekte bulunuyorlar. Sönmüş volkandan kalan lav birikintileri de epey ilginç bir manzara oluşturuyor. Burada gün batımının muazzam görüntüsünü izlemek çok romantik. Gün batımı yaklaştıkça kalabalık artıyor ve fotoğraf çekmek için harika bir atmosfer ortaya çıkıyor.

resim 14

Rahmi Koç Müzesi ( Taksiyarhis Kilisesi)

Ortadoks Hristiyanların ibadetlerini yaptığı Kilise, şimdi Rahmi Koç müzesi olarak anılıyor. Müzede eski oyuncaklardan, bebek arabalarına, zaman ölçüm aletlerine kadar birçok tarihi eşya var. Gelmişken burayı da gezmek lazım tabii.

resim 8

Badavut

Ayvalık yönüne doğru Sarımsaklı’dan bir sonraki köy olan Badavut’un denizi pırıl pırıl ve girilmeye çok müsait diyebilirim. Ayvalık’da denize girebileceğiniz en iyi yerleri sorduğunuzda, Badavut ismini mutlaka duyacaksınız. Altın sarısı kuma sahip plajında deniz o kadar temiz ki, balık sürülerinin geçtiğini uzaktan bile görebiliyorsunuz. Bu arada Badavut’a geldiğinizde konaklama ve yemek mekanları konusunda sıkıntı çekmezsiniz.

resim 9

Ne Yenilir?

Ayvalık tostunun namını duymayan yoktur herhalde. Bu tostun tadına bir de anavatanında bakın derim. Bununla birlikte yöresel yemekler arasında bulunan Keşkek, Saçaklı Mantı, Arapsaçı, Ahtapot Köftesi burada tadına bakmanız gereken lezzetler arasında. Ayrıca mutlaka tatmanızı önerdiğim ve başka bir yerde bulamayacağınız Lor tatlısı da yöreye özgü.

resim 11

Ayvalık çevresinde balık restoranları ve deniz ürünleri ile birlikte, mevsimine göre yetişen otlardan zeytin yağı kullanılarak 60 dan fazla sıcak ve soğuk başlangıç tercihi yapabileceğinizi de hatırlatayım. Ayvalık sokakları da oldukça hareketli, burada seyyar satıcıların satmış olduğu sokak lezzetlerinin de tadına bakabilirsiniz. Durum böyle olunca tatmak istediğiniz lezzetleri planlayıp günlere bölmeniz gerekir, biz o şekilde yaptık.

resim 10

 

Ayvalık’a gelip de zeytin yağı ve zeytin almadan dönmek olur mu? Zeytin ve zeytinyağlarının lezzetlerini burada tattıktan sonra, marketlerde aldığınız tüm zeytin ve zeytinyağlarını unutacaksınız. Ayrıca mis gibi zeytin kokulu sabunların da sağlık için ne kadar iyi olduğunu hatırlatmamıza gerek yok sanırım.

resim 12

Nasıl Gidilir

Balıkesir’e karayolu ile gitmek mümkün, fakat benim tavsiyem uçakla yakın bir yere gelip oradan karayolunu kullanmanız. Ayvalık Balıkesir’e yaklaşık 2 saat mesafede bulunuyor. Havayolunu tercih etmeniz durumunda, uçak ile Balıkesir veya İzmir’e gelerek oradan Ayvalık’a karayolu ile ulaşabilirsiniz.

http://www.geziko.com/blog/zeytinin-baskenti-ayvalik/

You don't have permission to register
X