PEÇENİN ARDINDAKİ GÜZELLİK GÜMÜŞHANE
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Gümüşhane, 5 ilçeye sahip şirin illerimizden biri. Giresun, Trabzon ve Erzincan ile komşu olan Gümüşhane doğal güzellikleri ve sempatik insanları ile görülmeye değer illerimizden. Havası sert ama insanı mert olan Gümüşhane’nin doğal ve tarihi güzelliklerine gezintiye çıkmaya ne dersiniz?
Limni Gölü
Manzarasına bakmaya doyum olmayan Limni Gölü tam bir tabiat harikası. Torul ilçesi Zigana köyüne bağlı olan Saronay yaylasında bulunan göl Gümüşhane’nin önemli turizm bölgelerinden biri. Bölge halkının ve turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği göl 1999 yılında mesire yeri olarak hizmete alınmış. Göl çevresinde Ladin ve Sarıçam ağaç türlerini görmeniz mümkün.
Zigana Kayak Merkezi
Zigana Dağ’ı eteklerinde bulunan kayak merkezi, her yıl binlerce ziyaretçiyi çekmeyi başarıyor. Kurulmuş geniş pistleri kayak severler için oldukça ideal bir kayak merkezi haline getirmiş. Burada kar Kasım ayı gibi başlıyor ve kayak sezonu Nisan ayının sonuna kadar sürüyor. Gümüşhane merkeze 64 km mesafede bulunan kayak merkezini ziyaret ederek geniş pistlerin keyfini sürebilirsiniz.
Salata Antik Kenti
Gümüşhane ilçesi Kelkit’in Sadak köyünde bulunan Antik Kent Roma İmparatorluğu zamanında askeri karargah amacıyla kurulmuş. Roma İmparatorluğu zamanında 15. Lejyon Legio Apollinares tarafından kurulmuş olan kent antik dönemde garnizon olarak hizmet vermiş. Salata Antik Kenti Anadolu Ve Kapadokya’dan Karadeniz’e geçiş yapan askeri yolların birleştiği bir üst olarak kullanılmış. Buraya bir nevi Roma’nın stratejik karakolu da diyebiliriz.
Karaca Mağarası
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı olan Cebeli Köyü’nde bulunan mağara, büyüleyici sarkıt ve dikitleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Mağaranın doğal oluşmuş desenleri, mağara çiçekleri ve traverten basamakları görülmeye değer güzelliklerden. Mağaranın havası astım hatalığı ve diğer nefes darlığı hastalıklarına çok iyi geliyor. Şehir merkezine 17 km mesafede bulunan mağaranın etkileyici görüntüsünü görmek için ziyaret edebilirsiniz.
Santa Harabeleri
7. yüzyılda Rumlar tarafından kurulan yerleşim yeri zamanında dini, ticari ve kültürel bir merkez olarak kullanılıyormuş. Belirli dönemlerde ise Rum çetelerinin sığınağı olarak kullanılan kentin her mahallesi taştan inşa edilmiş. Yerleşim 7 bölge 300 den fazla tek katlı evden oluşuyor. Her mahallede 1 kilise ve 1 adet de çeşme bulunuyor. İl merkezine yaklaşık 72 km mesafede bulunan bölge görülmeye değer.
Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bulunan Artabel Gölleri birçok göl yatağını içinde barındırıyor. 1998 yılında tabiat parkı ilan edilen bu bölge içerisinde 18 tane buzul göl de bulunuyor. Doğal güzelliği ve sessizliği ile insanın ruhunu dinlendiren ve muhteşem bir manzara sunan Tabiat Parkı, sakinliği sevenler için güzel vakit geçirebilecekleri bir yer. Bölgeye özgü kuş ve hayvan türlerini içinde barındıran Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nı ziyaret etmeden bölgeden ayrılmayın.
Kazıkbeli Yaylası
Gümüşhane Kürtün ilçesine bağlı olan yayla Söğütlü Köyü sınırları içinde yer alıyor. İlçe merkezine 36 km uzaklıkta bulunan yayla soğuk suları ve yeşilliği ile Karadeniz doğasını en güzel şekilde yansıtıyor. Buraya geldiğinizde kamp yapabilir veya konaklamak için tesislerde kalabilirsiniz.Yayla yakınında manav, bakkal, otel, lokanta ve sağlık ocağı gibi alt yapı hizmetleri de var.
Keçi Kalesi
Merkez ilçede bulunan Keçi Kalesine halk arasında Kokanes deniyor. Kale çok sarp bir kayalık üzerine kurulduğu için oldukça ihtişamlı bir görüntüye sahip. Kale içerisinde daha önce zindan olarak kullanılan odalara rastlamak mümkün. Kale içinden vadiye inen gizli su yolları da bulunuyor.
Kürtün Barajı
Kürtün Barajı gölünün çevresinde bulunan kamelyalarda piknik yapılabilir ve barajın harika manzarasını doyasıya izleyebilirsiniz. Kürtün Barajı çevresinde Alabalık yetiştirme tesisleri de bulunuyor. Karnınız açıktıysa gölde yetişen Alabalıkların tadına bakabileceğiniz bir de mekan var. Balık tutmayı seviyorsanız gölde olta ile balık da tutabilirsiniz.
Ne Yenir?
Siron, Kuşburnu Çorbası, Yoğurtlu Siron Böreği, Kanzılı Börek, Fırında Erişte, Lemis, Gendime Pilav, Herle, Çıplak Dolma, Fasülye Bulgurlusu, Kurut Çorbası, Denli Patates, Denli Pahla ve Bulgurlu Yaz Çorbası Gümüşhane yöresine ait yöresel lezzetlerden.
Tatlı olarak ise Gaysefe, Asude Kuymağı, Kara Helva, Cevizli Börek, Tel Helvası, Erişte Tatlısı, Herle, Köme ve Lalanga’nın tadına yanında bir bardak çay söyleyerek bakabilirsiniz.
Nasıl Gidilir?
Şehrin dağlık bir yapıya sahip olması nedeniyle henüz bir havalimanı yapılmamış. Gümüşhane’ye havayolu ile ulaşmak için çevre illerin havaalanlarını kullanıp karayolu üzerinden kısa bir seyahatle Gümüşhane’ye ulaşabilirsiniz. Gümüşhane’ye ulaşmak için Trabzon Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Trabzon Gümüşhane arası yaklaşık 100 km mesafede bulunuyor.
http://www.geziko.com/blog/pecenin-ardindaki-guzellik-gumushane/