Üst
 

KADİM ŞEHİR ERZURUM

Soğuk şehrin sıcak insanlarının diyarı, Doğu Anadolu’nun kalbi olan tarihi ve doğal güzellikleri ile Erzurum, ülkemizin nadide şehirlerinden biri. Şehrin merkezinde, dağlardan gelen soğuk suların aktığı çeşmelerden, kana kana su içebilirsiniz. Erzurum’da kış ayı uzun ve oldukça çetin geçiyor. Bu da Erzurum’u kış turizmi açısından önemli bir konuma getirmiş durumda. Erzurum şehri 6 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip.

resim-1

Burada yaylacılık oldukça gelişmiş durumda. Sadece yöre halkı değil, diğer illerden gelen ve hayvancılıkla uğraşan kişiler, dağlarda yaylalara çıkıyor. Dağ gezileri ve safariler için bölge oldukça ideal. Çay ocakları oldukça fazla, bir çay istediğiniz zaman yanında çay kaşığı getirmiyorlar. Buranın halkı kıtlama çay içiyor. Yöreye özgü, oldukça sert ve şekilsiz olan şekerlerin dil altına konulması ile içilen kıtlama çaya burada herkes aşina.

aoxfihen

 

Şehir merkezinde birçok tarihi esere rastlamak mümkün. Erzurum, ayrıca oltu taşı ile de ün yapmış bir ilimiz. Buraya geldiğinizde sevdiklerinize oltu taşından yapılmış hediyeler de götürebilirsiniz.Şehir merkezinde yürüyerek de birçok tarihi eseri görme şansınız var.Bu özetten sonra dilerseniz Erzurum’un harika güzelliklerini birlikte gezelim.

resim-3

Çifte Minareli Medrese

Buranın diğer adı Hatuniye Medresesi olarak biliniyor. Mimari işlemeleri ve çinileri ile yaklaşık 8 asırlık olan yapı, Selçuklu mimarisi özelliklerini taşıyor. Yakın dönemde restorasyonu yapılan medresenin çinileri üzerinde Allah, Muhammed ve 4 halife isimleri yazıyor. İki katlı olan medresenin 37 odası bulunuyor.

resim-4

Yakutiye Medresesi

1310 yılında yapılan kapısında bulunan kitabede, İlhanlı Hükümdarı Sultan Olcayto zamanında Bolugan Hatun ve Gazan Han adına Cemaleddin Hoca Yakut Gazani tarafından yaptırılıyor. Medrese içerisinde gezebileceğiniz İslam eserleri müzesi bulunuyor. Ön kısımda yer alan geometrik desenler ve mimari yapı oldukça dikkat çekici.

resim-5

Atatürk Evi

1890 tarihinde yapılmış olan Atatürk Evi, konak şeklinde inşa edilmiş.  Konak 1. Dünya savaşında Alman konsolosluğu olarak kullanılmış. Erzurum kongresinin yapıldığı zamanda ise Mustafa Kemal bu evde 2 ay kadar kalmış. Ziyarete açık olan Atatürk Evinde Mustafa Kemal’in kullanmış olduğu birçok eşyayı, kaldığı odayı ve kongreye ait resimleri görmek mümkün.

resim-6

Erzurum Kongresi Binası

Buraya gelmişken, milli mücadele tarihimiz açısından çok önemli olan bu tarihi binayı görmeden olmazdı. 1877-1878 tarihleri arasında yapılan yapı, Osmanlı döneminde ortaokul olarak kullanılmaktaydı. Kurtuluş Savaşı döneminde Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapan bina, kongrede alınan kararlar ülkenin kurtulmasında önemli bir rol oynamış.

resim-8

Üç Kümbetler

Üç Kümbetler’in, incelemeler sonucunda Saltuklular döneminde Emir Saltuk adına yapıldığı düşünülüyor. Yapılar Anadolu’da yapılan ilk Türk-İslam mimari özelliğini yansıtan, oldukça farklı ve göz alıcı mimariye sahip. Kümbet ve türbeler, İslam geleneğinde önemli kişiler için mezar olarak inşa ediliyor.

resim-7

Erzurum Kalesi

Kalenin tam olarak yapım tarihi bilinmese de, yapılan kazı çalışmalarından çıkan eserler ve kalenin yapısı, Bizanslılar tarafından yapıldığını ortaya koyuyor. Kale içerisinde Osmanlı dönemine ait top ve güllelerini görebilirsiniz. İçeride gezilebilecek bir de müze var. Manzara severler için burası harika bir yer. Siz de Erzurum’a geldiğinizde bu görkemli kaleyi gezmeyi unutmayın.

resim-9

Erzurum Ulu Camii

1179 tarihinde Saltuklu Emiri Nasrettin Aslan Mehmet tarafından yaptırılan Ulu Camii, çok kubbeli olma özelliğine sahip.

ulu

Üzerinde bulunan kitabede, caminin 5 kez onarıldığı yazıyor. Mimarisi oldukça başarılı olan cami, Sultan Murat döneminde Bağdat seferinde yiyecek deposu olarak kullanılmış. Bağdat seferi bittikten sonra tekrar ibadete açılmış.

resim-10

Palandöken Dağı

Türkiye’nin oldukça önemli kış turizm merkezlerinden olan Palandöken, kayak pistleri ve otelleri ile önemli bir cazibe merkezi konumunda. Toplam yüksekliği 3125 metre olan Palandöken, muhteşem bir görünüme sahip. Burada yaz ayında bile kar görmek mümkün. Palandöken’de sezon Ekim ayının sonlarına doğru başlar ve mayıs ayının ilk günlerine kadar yüksek kesimde bulunan pistlerde kayak yapılabilir.  Kayak severler için Palandöken tüm tesisleri ile sınırsız hizmetler sunuyor.

resim-11

Ne Yenilir?

Erzurum denilince aklınıza ne geliyor diye sorsam? “Tabii ki Çağ Kebabı” dediğinizi duyar gibiyim. Cağ kebabını birçok yerde yemişsinizdir fakat burada tadına doyum olmuyor. Özellikle günlük kesilen kuzu etinden yapılan ve odun ateşinde pişen Cağ Kebabı bir harika oluyor. Erzurum’da iyi bir Cağ Kebabı yemek istiyorsanız Gel Gör Cağ Kebab’ı tercih edebilirsiniz.

resim-12

Bir diğer Erzurum yöresel lezzeti ise Patates Borani yemeği. Patates, tereyağı, sarımsak, yoğurt, nane ve pul biberle yapılan bu yemek oldukça lezzetli.

resim-13

Yemeğinizi yediyseniz şimdi sırada harika bir tatlı var. Erzurum’un dillere destan tatlısı kadayıf dolmasının ismini duymayan yoktur. Kadayıf Dolması: Kadayıflara sarılan ve içinde ceviz olan şerbetli bir tatlı türüdür.

resim-14

Erzurum’da kahvaltı yapacaksanız mutlaka Erzurum Ketesi ve Çeçil Peynirin tadına bakmanızı öneriyorum.

erzurum-sini-ketesi

Nasıl Gidilir?

Erzurum’a en rahat ve etkili ulaşım havayolunun olduğunu söyleyebilirim. Erzurum Havaalanına indikten sonra Taksi veya otobüsleri kullanarak şehir merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. İstanbul baz alındığında Erzurum’a uçakla 1 saat 28 dakikada ulaşılabiliyor. Havaalanı Erzurum Merkeze yaklaşık 18 km uzaklıkta bulunuyor.

http://www.geziko.com/blog/kadim-sehir-erzurum/

You don't have permission to register
X