İLLERE GÖRE TÜRKİYE’NİN YEMEK HARİTASI
Yemek kültürü ve çeşitliliği bakımından dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer alan Ülkemiz lezzetli ve farklı yemek kültürüyle göz dolduruyor. Dilerseniz il bazında alfebatik sırayla, Türkiye’nin yemek kültürünü birlikte inceleyelim.
Adana Yemekleri
Adana denilince ilk akla gelen yemek tabii ki Adana Kebabı. Genelde Adana’da bu kebap odun ateşinde pişirilir ve yine bölgeye özgü olan Şalgam Suyu ile tüketilir. Adana’ya özgü olan Analı Kızlı Çorbası da yine burada tadabileceğiniz lezzetler arasında. İçli Köfte, Meyan Kökü Şerbet’i, Etli Dolma ve Karakuş Tatlısı’da burada tadabileceğiniz lezzetler arasında yer alıyor.
Adıyaman Yemekleri
Adıyaman genellikle çiğ köftesi ile nam salmış bir ilimiz. Burada çiğ köftenin tadına doyum olmuyor adeta. Damak tadına göre acılı ve acısız olarak buraya özgü yeşilliklerle güzel bir çiğ köfte yiyebilirsiniz. Basalla diğer ismi ile Ekşili Köfte, Yapıştırma ve üzümden yapılan Pestil’de burada tadabilirsiniz.
Afyon Yemekleri
Afyon, özellikle haşhaş yetiştiriciliğinde Türkiye’de üst sırada yer alan bir ilimiz. Haşhaşın bu kadar bol olduğu Afyon’da, meşhur olan yiyeceklerden birisi de tabi ki yörede Haşgeçli Çörek denen Haşhaşlı çörek. Haşhaştan yapılan haşhaşlı ekmek ve haşhaşlı böreğin tadına da burada bakabilirsiniz. Maydanoz Yemeği, Solta Pilavı, Özbek Pilavı, Bulgur Aşı, Sakala Çarpan Çorbası ve Düğülü Haşhaş Tatlısının tadına burada bakabilirsiniz.
Ağrı Yemekleri
Bölgede hayvancılık yaygın olduğu için et yemekleri burada oldukça yaygın. Özellikle Sac Kavurması, Abdigör Köftesi, Sahan Kebabı burada tadına bakılacak muhteşem lezzetler arasında. Yufka Yağlama, Pişi, Mendik, ve Un Helvası’nın tadına da burayı ziyaret ederek bakabilirsiniz.
Aksaray Yemekleri
İç Anadolu Bölgesi’nin güzel şehirlerinden olan Aksaray’a geldiğinizde sizi farklı lezzetler karşılayacak. Aksaray’ın en meşhur yemeklerinden olan Soğanlama’nın tadına bakmanızı tavsiye ediyorum. Bamya Çorbası ve Çiğleme de burada yöre halkı tarafından tüketilen lezzetler arasında. Kuskus Pilavı, Burma diğer adıyla Katmer, Sac Böreği ve Sıkma Aksaray’ın meşhur yiyecekleri arasında.
Amasya Yemekleri
Özellikle Amasya’da Etli Bamya Çorbası’nın tadına mutlaka bakın derim. Amasya kendine has mis kokulu elması ile ünlü bir şehrimiz. Buraya geldiğinizde elma ve kirazın tadına bakmanızı ve sevdiklerinize hediye götürmenizi öneriyorum. Yemeklerden Cılbır Dolması, Bakla Dolması, Göbek Dolması ve Çatal Çorbası’nın tadına bakabilirsiniz.
Ankara Yemekleri
Ankara’nın ilçesi olan Beypazarı’na has Beypazarı Kurusu’nun tadına bakıp sevdiklerinize almanızı tavsiye ediyorum. Koyun eti ve Pirinçten yapılan Ankara Tavası da oldukça lezzetli bir yemek. Ankara Kızılay Simidi de oldukça meşhur. Birçok farklı ilde ve ülkede yaşayan Ankara’lılar Akrabalarından veya tanıdıklarından Ankara Simidi istemekte. Ayva Borana, Bırtlak da yine Ankara’ya özgü yiyecekler arasında.
Antalya Yemekleri
Antalya’nın en meşhur yemekleri arasında yerini alan Kölle, fasulye, nohut, buğday ve bakla haşlamasından yapılıyor. Domates Civesi başka bir ilde bulamayacağınız buraya özgü harika lezzetler arasında. Kabak Çiçeği Dolması, Toros Salatası, Patlıcan Reçeli, Tarhana Çorbası, Turunç Reçeli, Bergamut Reçeli bölgeye özgü olan tatlar arasında. Antalya turistik bir şehir olduğu için burada bir çok ilin yemek kültürünü de görmek mümkün.
Ardahan Yemekleri
Buranın en gözde yemeklerinden birisi Elma Dolması. Burada kaz yetiştiriciliği oldukça yaygın olduğu için, kaz eti de oldukça fazla tüketiliyor. Soğuk bir ilimiz olan Ardahan yemekleri ile insanın içini ısıtmayı başarıyor. Evelik Aşı, Ekmek Aşı ve Bozbaş buraya özgü yemekler arasında yerini alıyor.
Artvin Yemekleri
Hamur işleri Artvin’de sıklıkla yapılıyor. Hinkel, Bişi (Kabartma), Katmer, Erişte ve Lokma yöre halkı tarafından sıklıkla tüketiliyor. Gendirme diğer adıyla Keşkek, dink adı verilen taştan yapılmış dibekler de ağaç tokmaklarla dövülen buğdaydan hazırlanan bir çorba. Özellikle sahil kesimlerine yakın yerlerde Hamsili Pilav, Hamsili Mısır Ekmeği ve Hamsi Salamura burada da çok meşhur. Çılbır ve Kaygana da burada oldukça lezzetli yapılıyor.
Aydın Yemekleri
Aydın Zeytinyağlı yemekleri ile nam salmış. Zeytinyağlı kuru ve taze Börüce, ”Zeytinyağlı Kırlı Kızartma”nın burada mutlaka tadına bakmalısınız. Nohutlu Kereviz, Etli Enginar, Arap Saçı, Paşa Böreği , Zerde, Çingene Pilavı, İmam Bayıldı, ciğer sote ve Kedirgen Kavurması Aydın’da tadına bakabileceğiniz yöresel lezzetler arasında.
Balıkesir Yemekleri
Özellikle Tirit Balıkesir’in vazgeçilmez harika lezzetlerinin başında yer alıyor. Saçaklı Mantı, Peynirli Patlıcan, Keşkek, Kapama, Manav Tarhanası ve Sarımsaklı yiyebileceğiniz yemeklerden. Tatlı olarak ise Kalbura Bastı, Balıkesir Kaymaklısı ve Höşmerim yöreye özgü tatlılardan.
Seriler halinde Türkiye’ni 81 ilinin yemekleri de her hafta tamamlanana kazar yazılarımızda yayınlanacak. Diğer illerimizin meşhur olan yemeklerini görmek için, önümüzdeki haftalarda yayınlayacağımız yazılarımızı da takip edebilirsiniz.
http://www.geziko.com/blog/illere-gore-turkiyenin-yemek-haritasi/