GÜRCİSTAN’IN KALBİ TİFLİS
Bir şehir olsun ve ortasından kocaman bir nehir aksın. İşte aradığınız şehir, Tiflis. Ortasından akan Mkhvari nehri ile eşsiz güzelliğe sahip olan bu şehirde, bir de Kura Nehri var. Modernleşen dünyada yerini alan Tiflis’i tanımaktan oldukça haz alacaksınız.
Tiflis
Burası M.Ö 5. yüzyılda, hiç yerleşimi olmayan ormanlarla kaplı bir yermiş. Vahtang Gorgasal adlı kral, Tiflis ormanlarına ava çıkarken amansız uçan bir sülün görür. Elindeki atmacayı salar ve sülüne doğru yönlendirir. Aradan epey zaman geçmesine rağmen ne sülün ortadadır nede atmaca. Kral, uzun uğraşlar sonucu atmacayı ve sülünü sıcak bir suya düşmüş olarak bulur. O vakitten sonra bulunduğu yeri çok beğenir ve oranın kentleşmesini ister. İşte şimdiki Tiflis’in oluşumu bu şekilde gerçekleşmiş.
Tiflis, adını kralın görmüş olduğu o küçük sıcak su göletinden alıyor. Bu topraklar bir çok kez el değiştirmiş. Bu yüzden Tiflis’te eski Osmanlı, Rus, Moğol, Emevi, ve kraliyet dönemindeki Gürcistan ezgileri ve yapılarını görebilirsiniz. Tiflis’in ayrı bir özelliği ise, eski zamanların ticaret yolu olan İpek Yolu’nun da buradan geçiyor olmasıdır. Tiflis’te oldukça modern bir şehirleşme yapısı gözlemleyebilirsiniz. Buranın en bilindik caddelerinde hem alışveriş imkanı bulabilir, hem de Kaşveti (Kashveti) kilisesini, Paliaşvili, Opera Evini, Gürcü Ulusal müzesini, ve Gürcistan parlamentosunu görebilirsiniz. Tiflis’te ulaşım oldukça kolay.1,5 milyonluk bu şehirde Metro da bulunuyor, ama siz gezginler için en iyi seyahat yürüyerek olacaktır. Tiflis Özgürlük Meydanı, Cumhuriyet Meydanı ve ünlü Rustavelis Gamziri caddesini mutlaka gezin.
Narikala Kalesi
Narikala, küçük kale anlamına geliyor. Sarp bir tepe üzerinde olan bu kale, 1827 yılında şiddetli bir deprem sonucu ağır hasar görmüş. Kısa zaman önce restore edilen Narikala Kalesi Tiflis’e ayrı bir görünüm katıyor. Bu tarihi dokuyu mutlaka hissetmelisiniz.
Kartlis Deda Heykeli
Gürcülerin anası olarak adlandırılan bu efsane heykeli Tiflis’te görebilirsiniz. Gürcü halkı için gurur kaynağı olan Kartlis Deda’nın heykeli, bir elinde şarap diğer elinde kılıçla görülüyor. Bunun anlamı nedir siye soracak olursanız: Şarap dosta, kılıç ise düşmana uzatılır.
Sameba kilisesi
Görkemiyle Tiflis’in her köşesinden görülen bu devasa kilise 1995 yılında yapılmış, Gürcü dirilişinin ve özgürlüğünün sembolü haline gelmiş. Büyük bir bahçenin ortasına yapılmış bu kilise 15 bin kişilik kapasiteyle ve 84 metre uzunluğuyla Tiflis’in ve Gürcistan’ın en büyük kilisesi unvanına sahip.
Kura Nehri
Kura Nehir köprüsünün her iki yana açılan cadde ve yollarında ressamlar mesken tutmuş durumda. Nehir ve çevresi Turistik alanlar olduğu için, hediyelik eşya dükkânlarını fazlasıyla görebilirsiniz. Nehrin cadde ve sokakları aşıkların mesken tuttuğu yerler olarak da bilinyor.
Metekhi Katedrali
Eğer Tiflis’i kuş bakışı görmek istiyorsanız, işte bu katedral’den manzara muhteşem görünüyor. Kraliçe Tamara tarafından yaptırılan bu katedralden, 1864 yılında kırmızı tuğladan yapılmış çok eski bir cami olan Sünni Camii’ni de görebilirsiniz. Ayrıca katedrale çok yakın olan botanikuri yani botanik bahçesine de uğrayın derim.
Sülfür Hamamları
Yine bir Osmanlı mimarisi olan Sülfür Hamamları’nın suyunun şifalı olduğuna inanılıyor. Kemik ağrılarına ve cilt hastalıklarına iyi geldiği rivayetleri dolaşıyor, denemekten zarar gelmez
Botanik Bahçesi
1809 ağaç bulunan büyük alan, daha sonra 1845 yılında papaz tarafından kutsanan yer olmuş. Botanik bahçesi; vadiler, köprüler ve envai çeşit bitki ve ağaçlarla dolu. Dikkat edin! sizi kendisine çeker ve her mevsim uğrak yeriniz haline gelebilir.
Kültür
Gürcistan, geleneklerine çok bağlı bir ülke. Bunu her sahada gösteriyorlar. Bir eve misafir edildiğinizde, sofra başında ilk önce şarap kadehleri kaldırılır ve yemek öncesi bir konuşmacı seçiliyor. Şarap eşliğinde o günün şerefine ufak çaplı bir konuşma yapılıyor ve daha sonra afiyetle yemekler yeniliyor. Eğer ingilizce, Rusça ya da Gürcüce bilmiyorsanız işiniz zor. Fakat Tiflis’te Türkçe’yi az ya da iyi bilen Gürcü vatandaşlarına rastlayabilirsiniz. Merhabanıza, merhaba karşılığı duyarsanız şaşırmayın.
Gürcü Mutfağı
Khinkali
Bizim mantımıza benziyor, fakat üzerine sos ya da yoğurt dökülmüyor. Mantı hamuruna benzese de, daha sert bir hamurdan yapılıyor. Bu yemeği yemeden önce dikkat etmenizde fayda var, çünkü içindeki su dökülebilir. Gürcüler öncelikle ucundan koparıyor, sonra delik olan yerden suyunu içip daha yemeye başlıyorlar.
Lobya
Lobya; barbunya fasulyesi, pırasa, nar ekşisi, reyhan kinzi (kişniş), ceviz, tuz ve karabiber eklenerek yapılan bir yemek. Fasülye yemeğini seven biri olarak kaçırmamam gereken bir tattı.
Gebzhalia
İlk bakışta ayran çorbasını andırıyor. Ama tamamen farklı bir yemekle karşı karşıya geleceksiniz. Ana malzemesi tuzsuz peynir olan bu yemeğin içine, nane ve yağsız yoğurt da ilave ediliyor. Şimdiden afiyet olsun.
Ulaşım
İstanbul Tiflis arası çok sayıda uçuş gerçekleştiriyor. İstanbul’dan kalkan uçağınız 2 saat 15 dakika sonra Tiflis Uluslararası Havalimanı’na varmış olur.
Muhteşem Lezzetletleri ve Görülesi Yerleri İle Tifllis’e Hayran Kalacaksın!