GÜNEŞİN DOĞDUĞU YER, VAN
Tatilinizi plajlarda veya tatil köylerinde geçirmek istemiyorsanız, farklı bir tatil programı hayal ediyorsanız, rotanızı doğunun güzel şehri Van’a çevirebilirsiniz. Eşsiz hazineleri, tarihi yapısı ve doğal güzellikleri ile Van, ülkemizin önemli güzelliklerinden.
Van denilince akla ilk gelen nedir diye sorsam? Herhalde Van Gölü derdiniz. Van’lılar buraya Van denizi diyorlar. Bence böyle demelerinin haklı yanları var. Van Gölü gerçekten çok büyük bir göl, denizden tek farkı ise suyunun tatlı olması. Kendine has özelliklere sahip Van Kedisi’nin ana vatanı da burası.Van Kedisinin en önemli özelliği 2 gözünün birbirinden farklı renklerde olması.Fakat ne yazıkki soylarının tükenmesinden dolayı koruma alınmış.
Van’a gitmişken programınıza Yüzüncı Yıl Üniv. Van Kedisi Evi’ni ziyaret edip bu renki gözlü evcil dostlarınızla vakit geçirebilir, onları yakından sevebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Van’ın birbirinden farklı güzelliklerini görmeye ne dersiniz? Haydi o zaman, Van sizleri bekliyor.
Van Gölü
Van Gölü, yöreye göre Van Denizi, Türkiye’nin en büyük gölü ve doğal güzelliği insanı büyülüyor adeta. Gölü’nün etrafı birbirinden harika doğal güzelliklerle dolu. Gölün Tuz ve soda oranı o kadar fazla ki sabunsuz köpük verir, temizlik maddeleri kullanılmadan içerisinde her şey temizlenebilir ve yıkanabilir. Sadece Van Gölü’ne has bir tür olan inci kefali balığını barındırıyor – ki Nisan ayında tatlı sulara yumurtlamak için balık göçü yaparlar ki görülmeye değer. Daha önce gölde bir canavar görüldüğü de konuşuluyordu, hatırlayanlar olacaktır. Fakat buradaki insanlarla konuştuğumda, o söylentilerin Van’ı tanıtmak için yapılan reklam kurguları olduğunu duyunca gülümsedik. Van Gölü’nü gördüğünüzde, burası bir deniz mi? diye aklınızdan geçireceksiniz. Göl üzerinde Arabalı feribot seferleri de yapılıyor. Van’a geldiğinizde kesinlikle burayı görmeden gitmeyin.
Akdamar Kilisesi
Van Gölü’nün güneyinde küçük bir ada mevcut. Adı Akdamar Adası, gerçekten eşsiz bir güzelliğe sahip. Doğası bambaşka olan bu ada üzerinde Akdamar Kilisesi bulunuyor. Bu kilisenin mimari yapısı sizi kendine hayran bırakacak. Akdamar Kilisesi, özellikle buraya gelen turistlerin en fazla ziyaret ettiği tarihi güzelliklerden biri diyebilirim.Son yıllarda yapılan Restorasyon ile topluma kazandırılan bu kilise yurtdışından da ciddi bir turist akınına uğramaya başladı.
Peribacaları
Yanlış duymadınız, Peri Bacaları sadece Nevşehir’de değil, Van ilimizde de var. Kapadokya’ya rakip olan Van’da, etkileyici güzellikte Peri Bacaları bulunuyor. Van Peri Bacaları, Volkanik Yiğit Dağından çıkan lavlardan meydana gelmiştir. Van Başkale ilçesinde bulunan bacalar, burada Vanadokya olarak adlandırılıyor. Bölgenin yıllarca tanıtımı yapılmadığı için buradaki saklı güzelliklerden bir tanesi deVan Peri Bacaları. Van’a gelirseniz Burayı gezi planınıza mutlaka almanızı tavsiye ederim.
Şeytan Köprüsü
Bendi Mahi Çayı üzerine inşa edilmiş köprü, görkemli ve özel bir mimari yapıya sahip. Bu köprünün hangi tarihte yapıldığına dair net bir bilgi olmamakla birlikte rivayetlere göre XIII yüzyılda İlhanlı Hükümdarı tarafından yapıldığı söyleniyor. İki kaya üzerine kurulan Şeytan Köprüsü, Van’ın Muradiye ilçesinde bulunuyor. Gittiğinizde gürül gürül akan suyu ie birlikte köprüde ilginç kareler yakalayabilirsiniz.
Muradiye Şelalesi
Su sesinin eşliğinde dinlenmek istiyorsanız işte burası tam size göre bir yer. Burası hem eğlenmek için hem de dinlenmek için aradığınız yer olabilir. Genelde yöre halkı ve çevre illerden insanlar, buraya piknik yapmak ve serinlemek için geliyorlar. Şelale yakınlarında Alabalık tesislerini de görebilirsiniz. Son dönemlerde buraya yabancı turistlerde gelmeye başladığını söyleyebiliriz. Ülkemizin nâdide güzelliklerinden olan Muradiye Şelale’sini görmeden ayrılmayın derim. Kışın da gürül gürül akan suların donmasından dolayı Pamukkale tarzında muhteşem bir görüntüye dönüştüğünüz söyleyelim.
Van Kalesi
Şehir merkezine yaklaşık 5 km Mesafede olan Van Kalesi Urartular’dan günümüze miras kalmış bir kale. Kaleye tırmanmak için 10 dk bir zaman harcamanız gerekiyor. Çıkarken biraz yorulabilirsiniz ama çıktıktan sonra buna değeceğini göreceksiniz. Van kalesinin manzarası ve havası insanı dinlendiriyor. Van’lı yetkililer Van kalesini UNESCO dünya kültür mirasına sokmak için girişimde bulunmuşlar. Ana kayaya oyulmuş sur duvarları ile Van Kalesi görülmeye değer.
Kaya Çelebi Camii
Van Orta Kapı Mahallesinde bulunan cami, Koçi Bey tarafından 1660 tarihinde yapılmış. Koçi Bey idam edildikten sonra inşaatı Cem Dedemoğlu Mehmet tarafından bitirilmiş. Kaya Çelebi Camii, buraya geldiğinizde ilk ziyaret edebileceğiniz eserlerden birisi. İç ve dış mimarisi oldukça etkileyici. İçeriye girdiğinizde tarihin derin sayfalarında kaybolacaksınız. Tek şerefesi olan caminin süslemeleri çok güzel ve detaylı.
Hoşap Kalesi
Sarp bir tepe üzerine kurulan Hoşap Kalesi, Van’ın Gürpınar ilçesinde yer alıyor. Burası Van merkeze yaklaşık 60 km mesafede bulunuyor. Kalenin içinde medrese, su sarnıcı, cami ve zindan mevcut. Osmanlı Devleti’ne bağlı Mahmudi Beyliği tarafından yaptırılmış olan kale, gördüğüm kadarıyla biraz bakımsız. Mimari açıdan oldukça güzel bir yapıya sahip olan bu kaleyi de ziyaret etmelisiniz.
Erçek Gölü
Erçek Gölü’nün suyu sodalı ve tuzlu. Doğal yapısı itibariyle her yıl Flamingo festivaline ev sahipliği yapıyor. Kuşların da uğrak yeri olan gölün çevresinde 210 kuş türü yaşıyor. Göl İçerisinde hiç bir balık türü yaşamıyor. Çok az bilinen ve doğunun Kuş Cenneti de denebilecek olan bu gölde kuşların dansını görmek ve güzel seslerini duymak için kesinlikle gelmenizi tavsiye ediyorum.
Ne Yenir?
Van’a gelip de yöresel lezzetlerin tadına bakmamak hiç olur mu? Van denilince akla gelenler; Van Gölü, Van Kedisi… peki yiyecek olarak ne gelir? Tabi ki dillere destan olan Van Kahvaltısı. Van’a geldiğinizde en iyi kahvaltıyı Bak Hele Bak Yusuf Konak’ta yapabilirsiniz. Oldukça çeşitli ve yöresel lezzetlerin bol olduğu Van Kahvaltısı adeta krallara layık bir görüntü oluşturuyor. Kahvaltıda yöreye özgü Murtuğa, kavut ve Otlu peynirini tadmadan sofradan kalkmayın.
Yemek yiyebileceğiniz bir diğer yer ise Kervansaray Restoran. Burada Abbuganiş sac tava ve pişirdikleri tandır ekmeklerinin lezzetine doyamayacaksınız. Fiyatları da gayet uygun diyebilirim.
Van’da 3. Lezzet durağımız Aşiyan Ev Yemekleri. Burada yöresel bir yemek olan Keledoş, Perde Pilavı, içli köfte ve etli kuru dolma yemenizi tavsiye ederim.
Nasıl Gidilir?
Van’a karayolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat benim size tavsiyem havayolunu kullanmanız olacak. Uçak yolculuğunda Van Feri Melen Havalimanı iniyorsunuz. Havalimanı merkeze yaklaşık 3 km mesafede. Konaklama konusunda yeteri kadar otel mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Van ve ilçelerinde bulunan tarihi ve doğal güzellikleri gezmek için maceralı köy otobüs yolculuklarını sevmiyorsanız havaalanından araç kiralayabilirsiniz.
Van’ın Saklı Kalmış Güzelliklerine Yerinde Gör!
http://www.geziko.com/blog/gunesin-dogdugu-yer-van/