Üst
 
Ankara çıkışlı günübirlik ve konaklamalı doğa ve kültür turları / BLOG  / Doğa Yürüyüşüne Çıkacaklar İçin 26 Gerekli Bilgi ve Malzeme

Doğa Yürüyüşüne Çıkacaklar İçin 26 Gerekli Bilgi ve Malzeme

Doğa yürüyüşü yapmak “hadi iki dağa ormana çıkıp, gezip, gelelim” demek kadar basit bir iş değildir. Yapılması ve yanınızda götürülmesi gereken pek çok şey vardır. İşte bu galeriden sonra doğa yürüyüşüne çıkmaya hazır hale geleceksiniz.

Kaynak:https://onedio.com/haber/doga-yuruyusune-cikacaklar-icin-26-gerekli-bilgi-ve-malzeme-726384

1. Yürüyüş başlangıcında iyice yavaş hareket ederek vücudun, yürüyüşe uyumuna imkan tanıyın.

Yürüyüş başlangıcında iyice yavaş hareket ederek vücudun, yürüyüşe uyumuna imkan tanıyın.

Belli bir tempoda yürüyün. Ani hızlanmalar ve yavaşlamalar vücudunuzu zorlar ve yorulmanızı sağlar. Adımlarınızı kısa ve dengeli atın. Büyük çaba gerektiren bir adımdan sonra 5-10 saniye dinlenin. Ne kendinizle ne de bir başkasıyla yarışmayın.

2. Yürüyüş sırasında “daha ne kadar yolumuz kaldı” düşüncesine kapılmayın.

Yürüyüş sırasında “daha ne kadar yolumuz kaldı” düşüncesine kapılmayın.

Yürüyüş sırasında baton kullanmak dengeyi korumayı kolaylaştırabilir. Dik tırmanışlarda zemin kaygan ise çok fazla beklemeden ikinci adım atılmalıdır.

3. Verilecek mola sıklıkları ve süreleri fazla tutulmamalıdır.

Verilecek mola sıklıkları ve süreleri fazla tutulmamalıdır.

Sık ve uzun süreli molalar yerine dinleniyormuş gibi yavaş bir tempoyla yürüyün. Molalarda vücudunuzu soğuğa karşı korumayı ihmal etmemelisiniz. Molalar sırasında sıvı alımı da ihmal edilmemelidir.  Çok sık ve uzun yemek molaları verilmemelidir. Vücuda hazmetmek için zaman verilip, yürüyüşe yemekten en erken yarım saat sonra başlanmalıdır.

4. Taşlık, kayalık ve kaygan bölgelerden yürürken tek sıra yürünmelidir.

Taşlık, kayalık ve kaygan bölgelerden yürürken tek sıra yürünmelidir.

Taş düşmesi önemli bir risktir, bu yüzden taş düşme riski en az olan yerlerden yürünmesi gerekir.

5. Eğer karlı zeminde yürünüyorsa kayaların yanlarındaki karların daha yumuşak olduğu ve batma tehlikesinin olduğu unutulmamalıdır.

Eğer karlı zeminde yürünüyorsa kayaların yanlarındaki karların daha yumuşak olduğu ve batma tehlikesinin olduğu unutulmamalıdır.

Kar yürüyüşlerinde tek sıra yürümeli ve iz açanın yorulmaması için sık sık değiştirme yapılmalıdır.

6. Çıkışlarda burun saplama, inişlerde ise topuk saplama yöntemleri güvenlik için gereklidir.

Çıkışlarda burun saplama, inişlerde ise topuk saplama yöntemleri güvenlik için gereklidir.

İnişlerde en çok parmak uçları zarar gördüğünden ortopedik taban kullanmalı ve bağcıklar iyice sıkılmalıdır.

7. Yanınızda mutlaka düdük bulundurun.

Yanınızda mutlaka düdük bulundurun.

Sisli havalarda pusula bulundurun ve gruptan kimsenin ayrılmamasına özen gösterin. Ve her şeyden önemlisi bilgi ve tecrübenizin yetersiz kaldığı noktalarda geri dönün.

8. Doğa yürüyüşünde öncelikli malzeme giyimdir.

Doğa yürüyüşünde öncelikli malzeme giyimdir.

Bunun nedeni yürüyüşte en önemli şeyin vücut sağlığı olmasıdır. Vücut sağlığını bozmayacak rahatlıkta ve ferahlıkta giyim malzemeleri gereklidir. Doğa yürüyüşünde konaklama, yani kamp için, kamp malzemeleri de gerekmektedir.

9. Yürüyüş botu

Yürüyüş botu

Yürüyüş botları kısa, orta ve uzun yürüyüşler için ayrı özelliklerde tasarlanmıştır. Tabanı kaymaz malzemeden yapılmış botlar seçilmeli, nemi ve teri dışarı atabilen ama dışarıdan su geçirmezlik özelliği olan botları tercih edilmelidir. Bu tercih yürüyüş kalitenizi arttıracaktır.En iyi yazlık yürüyüş botları cordura kumaş ve süet deri olarak üretilenlerdir. Kışın yapılacak yürüyüşlerde kullanılacak botların da suya dayanıklı, tabanlarının sağlam ve dişli olması tercih edilmelidir. Pahalı bulanlar deri botlarını Wax’layarak su geçirmez hale getirebilirler.

10. Su matarası

Su matarası

Malum su insanın en temel ihtiyacı, doğa yürüyüşü yaparken en çok ihtiyacınız olacak şeylerin başında su geliyor. Bunun için serinliğini yitirmeyen termos özelliği de taşıyan bir matara almanız sizin için çok önemli. Ayrıca alacağınız termos asla plastik olmamalı, zira plastik içindeki sıvıya sıcak havalarda çok çabuk koku verir. Ayrıca içinde bakteri üreme olasılığı çok yüksektir.

11. Düdük

Düdük

Gruptan kopabilirsiniz, kaybolabilirsiniz, bir yere yuvarlanıp bir yerinizi yaralayabilirsiniz. Ne ile diğer yürüyüşçüleri uyarıp, yerinizi belli edeceksiniz?Düdüğün tiz sesi sizin sesinizden üstündür ve daha uzaklardan duyulabilir. Bulabilirseniz bir tarafı termometreli bir tarafı pusulalı modelleri tercih edin ve düdüğünüzü kesinlikle bir iple boynunuza veya gömleğinizin düğmesine asın, asla da kaybetmeyin.

12. Çakı

Çakı

Herkes için gerekli olan bu malzemenin faydalarını burada anlatmakla bitiremem. Çadır kurarken, yemek yerken, diken battığı zaman… Geçtiğimiz senelerde dayınız tarafından hediye edilen İsviçre çakınızın aslında ne kadar kıymetli olduğunu anlayacaksınız.

13. Şapka

Şapka

Çoğu zaman bahar mevsimlerinde yürüyüş tercih edilse bile, uzun mesafeli yürüyüşlerde güneşin etkisi an be an artacaktır. Ense kısmınızı da koruyacak şapkalar tercihiniz olmalı. Kaybetme ihtimaline karşılık mutlaka yanınıza yedek şapka bulundurun.

14. Rüzgarlık ve yağmurluk

Rüzgarlık ve yağmurluk

Mutlaka yanınızda yağmurluk bulundurun. Molalarda terli halde esintide kalabilirsiniz, böyle bir durumda bir rüzgarlık hayat kurtarıcı olacaktır.Hava bir anda döner ve sağanak yağmur yağabilir. Yanınızda getirdiğiniz yağmurluk sizi koruyacaktır. Doğada garanti diye bir kelime yoktur. Garantinizi siz sağlamaya çalışın.

15. Sırt çantası

Sırt çantası

En önemli konulardan biri de sırt çantasıdır. Yazın daha ufak, kışın biraz daha büyük çanta kullanılır. Uzun süreli yürüyüşlerde 60 Lt. ve üzeri sırt çantaları kullanılmalıdır. Çantalarınızın yanlarında mutlaka su şişesi veya matara cebi olmalıdır.Çanta satın alırken gerekli malzemelere kolay ulaşılabilecek cepleri olmasına ve pratik kullanışlı olmasına dikkat etmelisiniz.

16. Dudak ve güneş kremi

Dudak ve güneş kremi

Zaman zaman yağmurla karşılaşsanız bile güneşle nerdeyse arkadaş olacaksınız. UV özellikli güneş gözlüğünüzü yanınızdan ayırmayın, ayrıca mutlaka gözlük için boyun askınız olsun.

17. El feneri ve kafa lambası

El feneri ve kafa lambası

Gün battıktan sonra çadır kurmuşsanız, sizin için ışık oldukça sorun olacaktır. Kafa lambası ve el feneri yanınızda olması gereken olmasa olmazlardandır.

18. Uyku tulumu

Uyku tulumu

Geceleri rahat uyuyabilmeniz ve soğuktan korunmanız için gereklidir. Gideceğiniz noktaya göre uyku tulumu almanız sizin yararınıza olur.

19. Mat

Mat

Doğa yürüyüşü etkinliğinizin kalitesini artırmak istiyorsanız, geceleri alacağınız uyku kalitenize önem vermelisiniz. Zemin ile aranızda mutlaka bir katman oluşturmalısınız. Bunu en iyi mat ile sağlarsınız. Mat’ınızın kalitesi ne kadar iyi ise o denli rahat edersiniz. Klasik matlar dışında mağazalarda hava destekli matlar satılmaktadır.

20. İlk yardım çantası

İlk yardım çantası

Her çantada gerekli ilk yardım malzemeleri bulunmalıdır. Bunların içinde en önemlileri; acil durumda size kılavuz olabilecek bir ilk yardım kitabı, sargı bezleri, tentürdiyot, aspirin, yanıklar için pomad krem, ağrı kesici, makas, çengelli iğne, flaster, gazlı bez, kanama esnasında kanamayı durdurmak için kauçuk lastik vb.

21. Dayanıklı pantolon ve şort

Dayanıklı pantolon ve şort

Bacaklarınızda çizikler oluşmaması için çabuk kuruyan kullanışlı bir pantolon, düz parkurlarda kullanmak içinde şort bulundurmalısınız.

22. Gömlek veya t-shirt

Gömlek veya t-shirt

Üzerinize giyeceğiniz kıyafet çok önemlidir. Sıcak havalarda terletmeyecek serin havalarda da üşütmeyecek bir kıyafet seçmelisiniz.Tabi hava sıcaksa terlememe ihtimaliniz oldukça düşük, bu yüzden giydiğiniz kıyafet terinizi üzerinde tutmamalı.

23. Kibrit veya çakmak

Kibrit veya çakmak

Yanınızda mutlaka çakmak veya kibrit bulundurun, gece ormanda kalabilirsiniz, üstünüz ıslanabilir veya yanınızda getirdiğiniz konserveyi ısıtmak isteyebilirsiniz.

24. Harita

Harita

Mutlaka bulunduğunuz noktayı gösteren bir haritanız olsun. Özellikle kaybolma durumlarında oldukça işe yarıyor.

25. Baton

Baton

Yürürken dengemizi sağlamak ve destek almak amacıyla kullandığımız kayak değneklerine veya adi değneklere ‘baton’ denir. Batonlar, enerji tasarrufu ve yorgunluğu önlemesi açısından çok büyük önem taşırlar.Baton kullanımı eklem sakatlıklarını önlemenin dışında yükün vücudumuzun alt ve üst kısımları arasında daha eşit dağılmasını sağlayarak enerjimizi daha verimli kullanmamızı sağlar ve böylece daha geç yoruluruz.

Dört saatlik bir tırmanış ve üç saatlik bir iniş gerektiren bir faaliyette baton kullanımı alt vücudumuza etki eden toplam kuvveti yaklaşık 300 ton civarında azaltacaktır.

Çeşitli araştırmalar, baton kullanımının, her adımda 5 ile 8 kg. arasında bir yükü bacaklarımızdan aldığını göstermektedir. Bu, düz bir zeminde bir saatlik bir yürüyüş sırasında yaklaşık 13 tonluk bir yüke, yokuş aşağı yürürken ise 34 tonluk bir yüke eşittir.

Buradaki en önemli nokta iniş esnasında batonların sağladığı yük dağılımıdır. İniş sırasında özellikle dizlerimiz zarar verici yüklere maruz kalmaktadır ki bu yüklerin uzun dönemdeki zararları bilinmektedir.

Batonlar kötü zeminde ya da havada kayıp düşmemizi önleyerek yaralanma riskimizi de düşürürler. Elinizin fazla sürtünmeye maruz kalmaması için genelde tutulan bölüm ergonomik bir dizayna sahiptir ve yükü elden bileklere aktarmak için bilek perlonları vardır.

26. Çadır

Çadır

Fermuarı daima kapalı tutun. Hava şartları uygunsa yatmadan önce çadırınızı havalandırın. Yatmadan önce tuvalet ihtiyacınızı giderin. Çadırınızın altına (dışarıya taşmayacak şekilde) serilecek bir örtü tabanın ömrünü uzatır. Siz uyurken ısının sıfırın altına inme riski varsa yanınızdaki su şişelerini ters çevirin, su yukarıdan aşağıya doğru donar.Ağacın altında uyumak sizi nemden, hafif yağan yağmurdan ve soğuk hava akımından koruyan bir şemsiyenin altında olmak demektir. Hava ne kadar soğuk olursa olsun ya da yağmurlu olursa olsun çadırınızın havalandırma deliklerini kesinlikle kapatmayın.

Hava kararmadan çadırınızın içini hazırlayın. Yağmur mevsiminde iseniz veya yağmur yağma ihtimali varsa mutlaka çadırın etrafına su arkı açın, böylelikle çadırınıza gelen su bu ark sayesinde çadırın etrafından diğer tarafa yönelir.

Çadırın içinde sürekli kalan küçük bir fener bulundurun. Ve kesinlikle çadır içinde sigara içmeyin-içirtmeyin.

You don't have permission to register
X