AZİZ DİYAR ELAZIĞ
Doğu Anadolu’nun en göz bebeği olan Elazığ, kültürü, tarihi, yemekleri ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine unutulmayacak anlar yaşatan bir şehir. Elazığ adı üzerinde El- Aziz, yani Aziz diyar anlamına geliyor.
Elazığ denilince akla meşhur olan Çayda Çıra oyunu, sekiz köşe kasket ve kendine has bölge insanın giydiği kıyafetler geliyor. Burada klarnet şehrin simgesi haline gelmiş adeta. Genelde sıra gecelerinde klarnet ve çiğ köfte olmazsa olmazlardan bu yaren şehirde. Halkın yardımseverliği ve şivesi çok hoşunuza gidebilir. Geniş caddeleri ile dünyaca ünlü beyaz sarayın yapımında kullanılan ve eşi benzeri olmayan vişne mermeri ile ve öküz gözü üzümünün şehri olan Elazığ’ı gezmeye başlayabiliriz.
Kapalı Çarşı
Tam şehrin merkezinde yer alan ve buraya gelen turistlerin uğrak noktalarından biri olan Kapalı Çarşı, bölgenin eski ticaret merkezlerinden. Kapalı çarşıda daha çok Elazığ yöresine ait ürünlerin satışı yapılıyor. Ağın Leblebisi, Baharat Çeşitleri, Tulum peyniri, Badem, Badem şekeri, tereyağı, kelle, işkembe, turşu gibi gıda maddelerinin de satışı yapılıyor. Çarşının 2013 de tarihe uygun olarak yeniden restorasyonu yapılmış.
Bir de buraya has bir lezzet var ki ismi Orcik. Ceviz içleri ipe dizilir, yöreye özgü üzümler kaynatılarak iplere dizilen cevizler kazana sürekli daldırılıp çıkarılması ile yapılıyor. Buraya gelen ziyaretçiler sevdiklerine mutlaka Orcik alıp götürüyorlar.
Elazığ Arkeoloji Ve Etnoğrafya Müzesi
Elazığ Arkeoloji müzesi bölgede yaşamış olan kavimlerin yaşantılarını günümüze kadar ışık tutarak getiriyor. Müze Fırat Üniversitesi sınırları içinde yer alıyor. Geçmişte yaşayan insanların kullanmış oldukları eşyalardan ve paralardan tutun da mezar taşlarına kadar müzede birçok tarihi eseri görmeniz mümkün.
Hazarbaba Kayak Merkezi
Ülkemizde kış turizmi her geçen yıl biraz daha gelişiyor. Elazığ’ın Sivrice ilçesinde Hazarbaba Dağı’nda yer alan Hazarbaba Kayak Merkezi, şu anda günübirlik ziyaretçilerine hizmet veriyor. Kayak merkezi Elazığ merkeze 30 km mesafede. Bölge halkından aldığım bilgiye göre, kısa bir süre içinde kayak merkezini zenginleştirmek ve iyi bir konuma getirmeyi planlıyorlar.
Çırçır Şelalesi
Dünyanın en genç şelalesi olma özelliğini elinde tutan Çırçır şelalesi, Keban Barajı’nın kurulmasından sonra meydana gelmiş. Çırçır şelalesinin çevresinde alabalık tesislerini görmeniz mümkün. Bu şelaleye geldiğinizde su sesi ile dinlenebilir, doğanın içinde güzel anlar yaşayabilir ve nefis tereyağında pişirilen alabalıkların tadına bakabilirsiniz.
Keban Baraj Gölü
Keban Barajı Atatürk Barajı’ından sonra ülkemizin ikinci en büyük yapay gölü olma özelliğini taşıyor. Murat Vadisi boyunca uzanan gölün uzunluğu ortalama 125 kilometre. Burada ülkemizin elektrik üretim ihtiyacının bir bölümü karşılanıyor. Barajda alabalık yetiştirme tesisleri de oldukça yaygın. Baraj çevresinde yöre halkı ve dışarıdan gelenler dinlenebiliyor ve temiz havanın tadını çıkarabiliyor. Baraj üzerinde ulaşım ise arabalı feribotlar ile sağlanabiliyor.
Harput Kalesi
Kale eski bir tarihe sahip olup, Urartular tarafından yapılmış. Bölgede kalenin ismi Süt Kalesi olarak da biliniyor. Rivayete göre o dönemde su kıtlığı olduğu için ve hayvancılıkta yaygın olduğundan dolayı kalenin harcında su yerine süt kullanılmış. Bölgeye hakim bir tepede bulunan kale sırasıyla Bizans, Roma ve Arapların da eline geçmiş. Kaleye çıktığınızda manzarası ve yemekleri ile nam salmış bir tesiste Elazığ yöresel yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.
Buzluk Mağarası
Buzluk mağarasının en önemli özelliği yazın çok serin kışın ise sıcak hava sirkülasyonuna sahip olmasıdır. Bu nedenle yaz aylarında mağaranın içinde doğal sartkıtlar ve dikitler oluşurken, kışın sıcak hava sirkülasyonu oluşmaktadır. Önceden yaz aylarında bölge halkı mağarada bozulabilecek peynir, süt ve buna benzer yiyeceklerini saklarlarmış. Elazığ merkeze 12 km mesafede olan Buzluk mağarası Jeomorfolojik açıdan incelemeye değer bir doğa harikası mağara olarak görülmektedir.
Harput Ulu Camii
Elazığ’ın Harput ilçesinde bulunan camii, yöre halkı tarafından Eğik Minare olarak adlandırılıyor. Artuk hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından 1156-1157 yıllarında yapılmış. Günümüzde de İbadete açık olan tarihi caminin, en ilgi çeken yönü ise minaresinin eğik olması. Yapılan araştırmalar neticesinde caminin minaresinin Pizza Kulesi’nden daha eğik olduğu tespit edilmiştir.
Ne Yenilir?
Harput köftesi burada en fazla yapılan yemekler arasında. Çorba şeklinde olan ve minik minik yuvarlak köftelerin olduğu yemek oldukça lezzetli.
Küncülü Gömme, Yumurta Salatası, Çiğ köfte, Mukaşerli Erişte Çorbası, Dolanger Tatlısı, Patile, İçli Köfte, Ekşili Köfte, Vişne Helvası, Maden Köftesi ve Pestil Kavurması burada yiyebileceğiniz lezzetler arasında. Elazığ’ın yemekleri o kadar güzel ki, Elazığ uçak bileti alıp günübirlik gidip dönmeye bile değer.
Nasıl Gidilir?
Elazığ’a havayolu ile İstanbul baz alınarak 1 saat 45 dakika gibi bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Elazığ Şehir merkezi ile havaalanı arasında yaklaşık 13 km mesafe var. Havaalanına indikten sonra 20 dakikalık bir yolculukla merkeze ulaşabiliyorsunuz.
http://www.geziko.com/blog/aziz-diyar-elazig/