Üst
 

ANTAKYA’YA GURME TURİZMİ

Yolunu bir gün Antakya’ya düşereceklere şimdiden söyleyeyim buraya uzun bir vakit ayırın. Ben Antakya’ya  geldiğimde tarih ve kültür’ün yanında birbirinden lezzeti yemek kültürü beni çok etkiledi, Sizleri de etkileyeceğine şimdiden eminim. Hatay ile Antakya hep karıştırılır, hatta önceden haritalarda bile Hatay parantez içinde Antakya olarak yazılırdı. Hatay tüm ilin adı, Antakya ise Hatay’ın merkez ilçesinin adı.Bu arada Hatay, Şu anki Türkiye Cumhuriyeti haritamıza katılan en son ilimiz, Şehir 1939 yılında ülkemize dahil olmuş. Buraya geldiğinizde farklı kültürden insanları görme şansınız var. Birçok mezhep ve farklı dinden insanların birlikte barış içinde yaşadığı Hatay, bu yönüyle farklı kültürleri ile öne çıkıyor.

resim 1

Neler Yenir?

Antakya sadece yemek kültürü için bile ziyaret edilebilir. Listenize aldığınız tarihi ve kültürel yerleri gezme işiniz çok zaman alacağı için yöresel lezzetleri tatma işini de birlikte planlayın. Sona bırakırsanız pişman olabilirsiniz. Gurme turizminin en önemli duraklarından birine geldiğiniz için ve harika lezzetleri tattığınız için kendinizi çok şanslı hissedeceksiniz. Hatta ben anlatmaya şehrin Gurme tarafı ile başlamak istiyorum.

Şehirdeki herhangi bir restorana gittiğinizde her masaya çok lezzetli mezeler getiriliyor. Humus, zahter salatası, katıklı ekmek, abagannuş ve daha nice güzel mezeleri burada tatma imkanınız var.

resim 3

 

Antakya, kebapları ile ünlü bir şehrimiz. Burada kebaplar genelde kasaplar tarafından hazırlanıyor, ekmek fırınlarına gönderilerek pişiriliyor ve kasaplarda yiyebiliyorsunuz. Antakya’lılar evlerinde hazırladıkları tepsi yemeklerini de genelde pişirilmesi için fırınlara gönderiyor. Kasaptan kebap ve et yemeği siparişi verenlerin sayısı burada çok fazla. Buraya geldiğinizde size Sarıoğlu Kasabı’nda kağıt kebabı ve tepsi kebabı yemenizi öneriyorum, kebaplar hem çok lezzetli hem de fiyat olarak çok uygun. Miroğlu kasabı ve Pöç Kasabı da güzel kebap yiyebileceğiniz yerlerden.

resim 4

Birçok yerde tavuk dönerin tadına bakmışsınızdır, fakat burada tavuk döner daha farklı bir şekilde yapılıyor. Tavuk dönerin sosu çok özel ve yöreye özgü, buda döneri çok lezzetli bir hale getiriyor. Tavuk döneri Hatay’a geldiğinizde Kebo’da yemenizi tavsiye ediyorum.

resim 5

Antakya’ya gelip de hiç künefe yememek olur mu? Düşünsenize buradan künefe yemeden ayrıldığınızı, insanlar sizi yadırgar bile :) Antakya denilince akla ilk künefe geliyor ve buranın künefeleri öyle başka yerde yediğiniz künefelere benzemez.

resim 7

 

Buranın en ünlü künefecisi Çınaraltı Yusuf Usta Künefesici. En önemli sırrı, künefe közde pişiriliyor ve güzel bir şovla ters çevriliyor.

resim 6

 

Antakya’lılar serinlemek için bölgeye özgü serin bir tatlı olan Haytalı yiyorlar. Haytalı, muhallebinin üzerine gül suyu dökülmesiyle ve dondurma koyulması ile hazırlanan bir tatlı. Haytalı, görünüş olarak Adanadaki bici biciye benziyor, fakat birbirinden faklı lezzetler. Burada Haytalıyı İnci Kıraathanesinde yiyebilirsiniz, ardından bir tük kahvesinin tadına da bakmanızı tavsiye ederim. Türk ve Affan kahvesi Antakya’da hep çay bardağı ile servis ediliyor.

resim 13

Gezilecek Yerler    

Uzun Çarşı: Antakya’nın en fazla ziyaret edilen turistik yerlerinden olan çarşıda yöresel ürünler satılıyor. Ayrıca çarşı içerisinde kasaplar ve harika künefe yapan yerler de mevcut. Burayagelmişken yöresel ürünler almadan sakın ayrılmayın. Bu arada Pazar günleri burada bir çok dükkan kapalı, burayı gezmek için diğer günleri tercih edebilirsiniz.

SONY DSC

St Piere Kilisesi: Buranın Dünyada bulunan ilk kiliselerden birisi olduğu söyleniyor, yapımı çok eski yıllara dayanıyor. Dağın eteği üzerinde kayalara oyulmuş olan yapı oldukça görkemli. Burası Katolikler için bir hac yeri niteliğinde.

resim 9

Asi Nehri: Hatay, Akdeniz’e kıyısı olan bir şehir. Fakat Antakya iç kesimde kalıyor, denize kıyısı yok ve içinden Asi Nehri geçiyor. Şunu belirtmek isterim ki: Asi nehri neredeyse kurumak üzere, ama kış aylarında daha canlı.

resim 10

Antakya Arkeoloji Müzesi: Bu müzede çok önemli bir mozaik koleksiyonu mevcut ve gelenler bu mozaiklere hayran kalıyor. Müze oldukça bakımsız fakat yetkililerin belirttiğine göre müze yeni binasına taşınacakmış.

Türk Katolik Kilisesi: Antakya şehir merkezi üzerinde, Kurtuluş Caddesi’nde bulunan kilisede hali hazırda ibadet yapılıyor. Katolikler, 1852 yılında dönemin sultanlarından bir  kilise kurmak için izin istedi ve iznin alınmasının ardından birkaç yıl sonra tamamlandı. Bölgede bulunan katoliklerin sıklıkla ibadet ettiği kilise, güzel bir mimariye sahip.

resim 11

Atatürk Caddesi: Asi nehrine paralel bir cadde olan Atatürk Caddesi üzerinde gezebilir ve tüm ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Caddenin bir ucunda Vali Göbeği parkı var, burada dinlenebilirsiniz. Cadde üzerinde bulunan eski meclis binası şimdi gösteri salonu olarak kullanılıyor.

resim 12

Kurtuluş Caddesi: Antakya’da önemli yerlerin bulunduğu Kurtuluş caddesi Dünya’nın ışıklandırılan ilk caddesiymiş. Anadolu’da yapıldığı bilinen ilk Camii olan Habibi Neccar Camii de bu cadde üzerinde. Camii içerisinde medrese ve türbeler görmek mümkün.

antakya

 

Nasıl Gidilir?

Hatay’a uçak seferleri yapılıyor. İstanbul üzerinden Hatay’a 1 saat 15 dakika arasında ulaşabiliyorsunuz. Hatay’a otobüs ve özel araçlarla da gitmek mümkün, fakat seyahat süresi baz alındığında en mantıklı tercih uçak seyahati olacaktır. Havalimanına indiğinizde şehir merkezine kalkan otobüsleri tercih ederek gidebilirsiniz. Planlamanıza göre araç kiralayabilir veya taksi tercih edebilirsiniz.

resim 2

Buraya geldiğinizde Antakya tarihi evlerini ziyaret edebilir ve bölgeye özgü olan biber salçasının da tadına bakabilirsiniz. Uygun fiyatlara kalabileceğiniz farklı mimarilerde ve tarihi yapılarda otel seçenekleri de Antakya’da size sunulmakta. Farklı kültürlerin yaşadığı Antakya sizleri bekliyor.

http://www.geziko.com/blog/antakyaya-gurme-seyahati/

You don't have permission to register
X